Spotkanie herbaciane, czyli chakai (na Zachodzie nazywane również ceremonią herbaty)
jest jedną z tradycyjnych japońskich rozrywek, a może czymś więcej niż rozrywką. Spotkanie takie odbywa się w pawilonie herbacianym,
który prostotą naśladuje chatkę krytą strzechą. W takim miejscu i goście, i gospodarz, który częstuje gości herbatą oraz ciasteczkami,
mogą odetchnąć spokojem, a także napawać się ciszą, którą przerywa jedynie śpiew kociołka na palenisku. Mogą przy tym podziwiać piękno oryginalnych sprzętów użytych do parzenia: ceramicznych czarek, żeliwnego kociołka, pokrytych laką naczynek na herbaciany proszek oraz elementów wystroju wnętrza, np. kaligrafii wybitnego mistrza buddyzmu zen zawieszonej w tokonoma. Do herbaty gospodarz podaje wykwintne, nie tylko smaczne, ale i cieszące oko ciasteczka, które doskonale współgrają z lekko gorzkim, intrygującym smakiem napoju.
Zielone herbaty liściaste od pewnego czasu są już doskonale znane w Polsce, jednak herbata podawana podczas ceremonii, to matcha - zielona herbata sproszkowana, otrzymywana z liści krzewów uprawianych z wielkim staraniem.
Jest to herbata ekskluzywna, podawana tylko przy szczególnych okazjach, zgodnie ze ściśle określoną etykietą.
Takie właśnie spotkanie z herbatą można przeżyć w pawilonie herbacianym Kaian, znajdującym się w Bibliotece UW,
a wybudowanym przez japońskich cieśli, specjalistów od tradycyjnej architektury. Chakai w Kaian to niezwykła, jedyna w Polsce okazja do zetknięcia się z tradycyjną kulturą japońską w jej pełnej życia postaci.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych!